הנחת תפילין לאורך השנים – רשות או חובה?

הנחת תפילין

"היי צדיק, חמש דקות להניח תפילין?" קרוב לוודאי שאין ישראלי שלא מכיר ושמע את המשפט או "מנהג הרחוב" הזה לפחות כמה פעמים במהלך חייו. העידוד הרנדומלי של עוברי אורח להנחת תפילין כבר הפך להיות מראה מקובל ואם חייתם מספיק זמן בארץ, לחלוף על פני גברים הכרוכים בתפילין באמצע רחוב סואן, כך באמצע החיים, כבר לא נראה מוזר לאף אחד.

אז מניין בעצם מגיע מנהג הנחת תפילין באמצע הרחוב, ובכלל, מה עוד מעניין לדעת על תפילין באופן כללי?

ובכן, מי שלא מעורה בענייני הדת ולא בקיא בפרטים ההיסטוריים שלה, עלול שלא להיות מודע לכך שמצוות הנחת התפילין הינה מצווה שחל בה ריפיון כללי לאורך שנים רבות מאוד, בעיקר בימי הביניים. הכוונה היא, שלא הייתה הקפדה רבה על המצווה הזו ויהודים רבים וויתרו על הנחת תפילין מסיבות שונות, למשל, החובה להניח תפילין לאורך היום כולו (בעבר כך היה נהוג), הדגש על ניקיון מוחלט של הגוף בעת הנחת התפילין, קושי בייצור המוני של התפילין בתקופה ההיא וסביר להניח שיש סיבות נוספות.

כל אלה הקשו מאוד על מקיימי המצוות ולבסוף נוצר ריפיון מסוים ואי הקפדה על קיום מצווה זו, שחשוב מאוד לציין שהייתה ועודנה מצוות מדאורייתא לאורך כל השנים והתקופות. יש הסבורים, כי אותה תקופת ריפיון אף הביאה לכך שכיום ישנם סוגים שונים של תפילין – שינוי בסדר פרשיות התפילין אשר בקוביות העור, למשל, מה שנוצר כתוצאה ממסורות שונות שהתפתחו בתקופת ריפיון זו.

בשלב מסוים, משנגלו לעין הקשיים הללו, הציעו חכמי ההלכה להניח תפילין אך ורק בשעות תפילה ולהמנע מליפוף התפילין על הראש לאורך כל היום. לפי ההיסטוריה, החל מקבלת ההצעה הזו, ניכר כי חזרה ההקפדה על מצווה חשובה זו בקרב העם כולו. הדבר המעניין הוא, שאלה שכן המשיכו להקפיד על קיום מצוות הנחת התפילין גם בתקופות הריפיון הכללי, עשו זאת כל העת, גם ברחוב, תוך כדי הליכה או סיכון חיים – דבר שהיה נחשב כצדיקות גדולה.

מקורות רבים ופרשנים שונים ניסו להבין את העניין ומה בדיוק קרה, חלק מההסברים דנו בכך שבתקופה ההיא היה עונש מוות ליהודים אשר הניחו תפילין וחלק האשימו רק את הריפיון ואי ההקפדה, כלומר ברגע שלא מקפידים עד הסוף על קיום מצווה באופן הדוק, קל לאט לאט לאבד אחיזה ולוותר קצת יותר בכל פעם עד שלחלוטין מפסיקים לקיים את המצווה, לפיכך יש להחמיר ולהקפיד תמיד.

דבר מעניין נוסף שניתן לשאול בהקשר של הנחת תפילין ברחוב בימינו אנו, שהרי אם על נשים נאסר להניח תפילין משום שזמן מסוים בחודש גופן אינו נקי ולא ניתן לדעת בוודאות, מה עם גברים אקראיים ברחוב שאינם נקיים למשעי לצורך הנחת תפילין? כך או כך, ברור שזהו ניסיון להחזיר עטרה ליושנה ואת ההקפדה על קיום המצווה החשובה הזאת.

כתיבת תגובה

תפריט נגישות