הצד השחור של המשקאות הצבעוניים – משקאות האנרגיה

רד בול

מאת סקארט

רובנו חוטאים בהם, חלקנו חושבים שמדובר במשקה תמים שנועד רק לתת לנו זריקת אנרגיה ומינרלים וחלקנו ממשיכים לצרוך אותם למרות שאנחנו יודעים שהם לא בדיוק תמימים. מחקר חדש בדק את השפעת משקאות האנרגיה וגילה כי לצד התופעות החיוביות שלהם, קיימות גם תופעות שמשפיעות לרעה על הגוף, בקרב ספורטאים חלה עלייה חדה בשנים האחרונות בצריכת משקאות האנרגיה, לפני אימונים או בזמן אימונים וכמובן לפני תחרויות ובזמן תחרויות.

המחקר בוצע על ידי מספר חוקרים במשך ארבע שנים עם קבוצת מחקר של 90 ספורטאים הישגיים במגוון ענפים (כדורגל, טיפוס הרים, שחייה, כדורסל, רוגבי, כדורעף, טניס והוקי). לחלק מהנחקרים נתנו משקה אנרגיה ולחלק השני, משקה פלסיבו. המשקאות ניתנו כשעה לפני הפעילות. ביצועיהם של הספורטאים נמדדה באמצעות GPS, דינמומטרים ופוטנציומטרים.

ההשפעות החיוביות של משקאות האנרגיה שנמצאו היו:
שיפור איכות הביצוע בערכים שבין 3%-7%.
בענפי הכדור הם רצו מרחק רב יותר, נתון המשקף את הקצב ואת העצימות של המשחק.
שיפור בגובה הניתור של שחקני הכדורסל.
שיפור במדדי הכוח של מטפסים וספורטאים בענפים אישיים.
שיפור במהירות השחייה במאוצים קצרים.
שיפור בדיוק ובעצמת משחקי הטניס.

לצד התוצאות החיוביות הללו, נצפו גם השפעות שליליות אצל הספורטאים שצרכו את משקאות האנרגיה. המחקר בדק גם את תחושותיהם של הנחקרים ולא רק את תוצאותיהם, ואלו המסקנות:

נדודי שינה

על פי המחקר, הספורטאים שצרכו את משקאות האנרגיה, הרגישו יותר חזקים, עוצמתיים ובעלי עמידות גבוהה יותר בהשוואה לקבוצת הפלצבו. אולי מסיבה זו הם הרגישו יותר עצבניים, ורמת העוררות שלהם בשעות שלאחר התחרות הייתה גבוהה מאוד, כמו גם נדודי השינה. משקאות האנרגיה מכילים קפאין, מה שגורם לתופעות הללו לקרות גם שעות לאחר צריכתם.

אין בהם יותר אנרגיה ממשקאות אחרים

למרות שמם, הם לא מספקים יותר אנרגיה וקלוריות ממשקאות ממתוקים אחרים. יש בהם כ-40 קלוריות ל-100 מ"ל. הם מכילים בעיקר פחמימות, קפאין, לטאורין, ו-ויטמינים ממשפחת B. הקפאין שבהם הוא זה שנותן את תחושת הנמרצות, אך הרכיבים שלהם לא גורמים להשפעה על ביצועים פיזיים או תפקודים קוגנטיביים.

קחו בחשבון שהמחקרים שבוצעו היו על ספורטאים, שגם מוציאים יותר אנרגיה, ברמות שאין להשוות למתאמנים עם מאמן כושר אישי בנוסף, למתאמנים מן השורה אין צורך בשיפור מדדים בהישגים ספורטיבים, אין צורך להגיע או לשבור שיא מסוים. עבודה של מתאמן עם מאמן כושר אישי היא יחסית, ביחס לרמת הכושר הנוכחית.
אם בכל זאת החלטתם לשתות משקה אנרגיה, זכרו שהוא לא תחליף לשתיית מים או לארוחה מסודרת.

מקור:

Juan J. Salinero, Beatriz Lara, Javier Abian-Vicen, Cristina Gonzalez-Millán, Francisco Areces, César Gallo-Salazar, Diana Ruiz-Vicente, Juan Del Coso. The use of energy drinks in sport: perceived ergogenicity and side effects in male and female athletes. British Journal of Nutrition, 2014

אז מה עדיף? להתחטב בחדר כושר או בבית?

כתיבת תגובה

תפריט נגישות