אז מה ניתן לגדל בשיטת גידול הידרופוני?

גינון

עקרונות הגידול ההידרופוני אינם חדשים, הם קיימים כבר שנים רבות, אלפי שנים אפילו. אך צורת גידול ייחודית זו החלה לצבור תאוצה ופופולאריות ב-1937, כאשר ד"ר גריק (Dr. W. F. Gericke) תבע את המונח "הידרופוניה" (="Hydroponic" פירוש ביוונית: מים ועבודה) לציבור האמריקאי ואף הציג עגבניות עצומות בגודלן שהוא גידל באמצעות צורת גידול זו. מאז ועד היום יותר ויותר חוקרים בוחנים אפשרויות גידול הידרופוני ומחקרים רבים פורסמו בתחום.

במלחמת העולם השנייה, למשל, חיילים ששירתו באיים הפסיפיים גידלו בשיטה זו ירקות, ובשנות ה-60 של המאה העשרים כבר היו חוות וחממות שהשתמשו בטכניקת הגידול ההידרופוני. בשנות ה-2,000 גידולי הידרו הפכו להרבה יותר פופולאריים, הן במשקי בית פרטיים והן בקרב מגדלים מסחריים. יתרה מכך, במילניום החדש חשבו שבעזרת גידולי הידרו ניתן לספק מענה לבעיית המזון בעולם. עם זאת, אפשר לומר באופן כללי שרוב המגדלים בטכניקה זו לא משתמשים בה באופן בלעדי כי אם בתוספת לשיטת הגידול ה"סטנדרטית". הסיבה לכך, היא ככל הנראה שגידול הידרופוני לא מתאים לכל סוגי הצמחים. אז אילו צמחים כן ניתן לגדל באופן זה?

גידול הידרופוני: הנה כמה מהצמחים שניתן לגדל בתנאים הידרופוניים:

❖ אניס – אם מטפלים בצמח היטב, ניתן לגדל אניס. האניס חובב חום והוא עלול לגדול לגובה של 2 מטרים, לכן חשוב לקצצו תדיר.
❖ בזיליקום – אפשר לגדל בזיליקום לאורך כל ימות השנה. כדאי לגזוז אותו לאחר שהוא מתבגר.
❖ קנאביס – הידוע גם בשם – מריחואנה. הצמח הפסיכדלי משגשג בגידול הידרופוני. עם השקיה סדירה ואור ניתן לגדל יופי של שיח.
❖ Catnip – נפית חתולים. צמח שחתולים אוהבים לנשנש. טוב מאוד לגידול הידרופוני ובלבד שמספקים לו שמש מלאה או חלקית. מומלץ לזרוע בסתיו או בתחילתו של האביב.
❖ קמומיל – הקמומיל ממש לא זקוק לאדמה כדי ללבלב. תנו לו שמש והוא יפרח די מהר.
❖ Chervil – בעברית סיגית. הצמח גדל לאט, אך לא צריך שמש או אור. אפשר בהחלט לגדלו בצל ובקור.
❖ עירית – גידול עירית לא דורש הרבה מקום ומשאבים ודי קל לגדלו בתנאים הידרופוניים.
❖ כוסברה – מאוד מוצלחת בגידול הידרופוני. לא צריך תנאים מיוחדים וגם לא תחזוקה מיוחדת.
❖ שמיר – גם שמיר מאוד קל לגדל בטכניקת הידרו. מרגע שקוצצים אותו הוא גדל מחדש באופן אוטומטי. כך שניתן ליהנות מאספקה מתמדת של שמיר.
❖ שומר – השומר הוא צמח רב שנתי והוא עשוי להגיע לגובה של עד 4 מטרים, אז חשוב לשים לב. הוא גדל היטב בתנאי הידרו ואוהב שמש.
❖ לבנדר – יעניק לנו ריח טוב. גדל בקלות ובמהירות בתנאי הידרו.
❖ מנטה – למרות שמנטה גדלה בדרך כלל על האדמה, המנטה נחשבת לצמח מים, לכן היא משגשגת בתנאי הידרו.
❖ אורגנו – האורגנו גדל לאורך כל השנה, והוא יכול להגיע לגובה של 2 מטרים. אפשר בקלות לגדלו במערכות הידרופוניות.
❖ פטרוזיליה – מאוד מתאימה לגידול הידרופוני. אך יש להתאים לה מיכלים גדולים.
❖ רוזמרין – גם רוזמרין ניתן לגדל בקלות בתנאי הידרו. הרוזמרין גדל טוב יותר בשמש מלאה, אך עשוי "לסבול" בשקט גם צל מתון.
❖ טרגון – הטרגון גדל לאורך כל השנה. הוא מעדיף שמש מתונה ומעט צל.
❖ שעועית – השעועית אוהבת מזג אוויר חם והיא יכולה ללבלב במערכת הידרופונית. אם הכול עובר חלק, תוכלו ליהנות משעועית שמנמנה וטעימה במהירות.
❖ ברוקולי – זנים רבים של ברוקולי הם רב שנתיים. הברוקולי מעדיף אקלים ממוזג וגדל יפה במערכות הידרופוניות. רק צריך לשים יתד כדי לייצב את הצמיחה שלו, כי הוא כבד.
❖ כרובית – אפשר בהחלט לגדלה בתנאים הידרופוניים, אך היא דורשת טיפול והשגחה. צריך דישון מתאים ותכוף.
❖ מלפפונים – המלפפון יגדל די מהר בתנאי הידרו, ובלבד שתהיה לו טמפרטורה גבוהה, הרבה אור ודישון. כמו כן, המלפפון כבד אז אל תשכחו לייצב אותו.
❖ חצילים – אם יש לכם גישה לשמש מלאה החציל ישגשג בגידול הידרופוני. ביחס לירקות אחרים, לוקח לחציל זמן לגדול, אז צריך סבלנות (בין 60 ל-100 ימי המתנה טיפוח ושמש).
❖    חסה – החסה, על כל סוגיה השונים – ערבית, עגולה, בייבי וכו', כאילו נבראה כדי לגדול במערכות הידרופוניות. החסה צריכה שפע של אור, אבל טמפרטורות קרירות יחסית.
❖    פלפל – מרבית סוגי הפלפלים יגדלו היטב במערכות הידרופונית. הפלפל זקוק לתנאים חמימים ולתמיכה של יתדות.
❖    עגבניות – בדומה לפלפלים, גם הן זקוקות לתנאים חמימים, לדישון ולתמיכה לשם יציבות. העגבניה דורשת טיפול מיוחד ואינטנסיבי, אז לטירונים מומלץ לבחור בזני עגבניות עמידים.

אלו הם רק חלק מהצמחים שניתן לגדל בתנאי הידרו ויש עוד רבים אחרים, ביניהם פירות כמו: ענבים, פטל, אוכמניות, תותים, אבטיח, מלון ואם יש לנו את התנאים והמשאבים אז ניתן לגדל גם עצים כגון עץ בננות או עץ לימון.

כתיבת תגובה

תפריט נגישות