חדרי קירור הם מרכיב הכרחי במגוון רחב של בתי עסק – ובפרט בתעשיות המזון, התרופות והאלקטרוניקה.
באופן טבעי כל חדר קירור מתוכנן ומורכב בהתאם לייעוד הספציפי שלו, ועל כן חשוב במיוחד לפנות אל מומחים מנוסים בתחום שיודעים לבנות סוגים שונים של חדרים שכאלה.
הסוגים השונים של חדרי קירור
פרמטר חשוב אחד במסגרת התכנון של חדר הקירור הוא הטמפרטורה שאמורה לשרור בו.
ישנם חדרים שבהם נדרשת טמפרטורה של אפס מעלות (נקודת הקיפאון של מים) – חדרים אלה נקראים לעתים גם "חדר אפס". בחדרים אחרים הטמפרטורה תהיה דומה לזו ששוררת במקררים הביתיים שלנו, כלומר בסביבות ה-5 מעלות צלזיוס.
פרמטר נוסף הוא הלחות – ישנם חדרי קירור שמאפשרים גם ויסות לחות ושליטה בה כדי להבטיח תנאים אופטימליים בהתאם לצרכי הלקוח.
כיצד פועל חדר קירור?
העיקרון לפיו פועל חדר קירור הוא שחרור מבוקר של גז דחוס ודחיסתו בחזרה (ע"י מדחס שמופעל בעזרת מנוע חשמלי). במהלך שחרור הלחץ של הגז הדחוס מתרחשת ירידה בטמפרטורה וכך מובטחים התנאים הרצויים בחדר.
מה כוללת תחזוקת חדרי הקירור?
תחזוקת חדרי קירור כולל וידוא שאף צינור לא פגום או התבלה, ואם אחד הצינורות כבר אינו תקין יש להחליפו מיד.
מרכיב נוסף בתחזוקה השוטפת של החדרים שהם למעשה מקררים גדולים הוא החלפת השמנים בהתאם לתדירות הרצויה כך שהמנוע והמדחס יעבדו כשורה.
הקפדה על תחזוקה בתדירות הרצויה, כולל ביקורות תקופתיות של אנשי המקצוע שהתקינו את החדר, תבטיח שהחדר ימלא את ייעודו לאורך שנים רבות.
התקנת חדר קירור
גם ההתקנה של החדר שהוא למעשה מקרר גדול חייבת להתבצע באופן מקצועי לחלוטין.
השלב הראשון בהתקנה מקצועית כולל התקנת מסילות שתפקידן הוא החזקת שכבות הבידוד, והשלב השני, באופן טבעי, הוא הנחת שכבות הבידוד על אותן מסילות.
ברוב המקרים שכבות הבידוד מורכבות מפולימרים ומגיעים כנוזל קפוא שעם המגע עם האוויר הופכים לקצף. הקצף מורכב למעשה מבועיות אוויר ששומרות על חום/קור ובעצם מספקות את הבידוד ההכרחי לחדר.
השלב הוא ציפוי בעזרת שכבת אלומיניום ולאחר מכן יש להרכיב דלת אטומה שתמנע שינוי טמפרטורה בתוך החדר. חשוב להקפיד על אפשרות פתיחה גם מבפנים כך שאיש לא ייתקע וייקפא.