אין ספק שעבודה בגובה הוא תחום שמאגד תחתיו הרבה מאוד תתי תחומים בעולם הבניה והשיפוצים. כיום למעשה עבודה בגובה מוגדרת על פי החוק בתור כל עבודה שהיא שנעשית בגובה של מעל לשני מטר, כך למשל, אפילו עלייה על הסולם הכי פשוט נחשבת בעיני המחוקק לעבודה המתבצעת בגובה. על מנת לקבל אישור עבודה בגובה חייב כל עובד שמבצע עבודות בגובה לעבור קורס של עבודה בגובה מטעם משרד התמ״ת ובסופו לקבל אישור לעבודה בגובה. עבודות בגובה נחשבות בין השאר לשיקום וחיזוק מבנים בגובה, כל עבודה שמתבצע ברתמות סנפלינג ובמות הרמה, עבודות איטום בגובה, איתור נזילות בגובה, שיפוץ או שיקום אריחים בגובה ועוד.
הדרכות עבודה בגובה
הדרכות עבודה בגובה מתבצעות במספר רב של מכונים ברחבי הארץ שעוסקים בנושא של בטיחות בעבודה והכשרות מקצועיות. לפני שאנו בוחרים את המוסד בו נבצע את הקורס חשוב לבחון כי זהו מוסד מוכר על ידי משרד התמ״ת שכן רק מוסדות מוכרים יכולים להנפיק תעודה מטעם המשרד בתום הקורס. במהלך הקורס מבצעת הדרכה תאורטית של מגוון רב של נושאים כמו בטיחות בעבודה בגובה, מגוון אמצעי הבטיחות לעבודה בגובה, כיצד מונעים נפילות, עזרה ראשונה ועוד. לאחר החלק התאורטי החניכים בקורס עוברים גם הכשרה מעשית בה הם נחשפים לראשונה לאמצעי הבטיחות השונים עימם הם יעבדו בגובה כמו רתמות, קסדות, במות הרמה, מנופים ועוד.
מדוע חשוב לבצע קורס עבודה בגובה?
כיום כל מעסיק שנותן לעובדים שלו לבצע עבודות כלשהן בגובה ללא היתר חשוף לקנסות כבדים כמו גם העובד עצמו שכן עליו עלה האחריות בסופו של דבר למעבר הקורס או על ביצוע הרענון הדו שנתי.
כיום בענף הבניה ישנן תאונות רבות שגורמות במקרה הטוב לנזק ברכוש ולאף לעיתים לפציעות ונזק בנפש. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא כתוצאה מעבודה בגובה כאשר ציוד שאינו אובטח כשורה או עובד שאינו נשמע להוראות הבטיחות נופל מגובה רב ונגרם נזק לרכוש באיזור כמו רכבים או חנויית רחוב או פציעה של אותו עובד.
באמצעות קורס לעובדה בגובה מבינים העובדים כי הבטיחות היא חלק אינטגרלי מן המקצועיות אותה צריך העובד להפגין בעבודה תוך שימוש באמצעי הבטיחות השונים העומדים לרשות העובדים במהלך העבודה. הקורס יכול למזער בצורה משמעותית את הסיכון לנזק ברכוש ולפציעות בעבודה אך רק הקניית הידע בצורה נכונה במהלך הקורס היא זו שתמנע את הישנות המקרים הללו.
כיום לארגונים רבים יש ממונה בטיחות מטעמם שמעביר סדנאות בטיחות בדגש על עבודה בגובה, מסייר את אתרי הבניה או אתרי העבודה השונים ומעודד את העובדים להקפיד על הנחיות הבטיחות ולהשתמש בצורה נכונה באמצעי הבטיחות השונים היות ואלה מצילי חיים. בנוסף, אותם מוני בטיחות במקרים רבים הם גם מדריכים בקורס לעבודה בגובה ויכולים להעביר גם את הקורס הראשוני לעבודה בגובה וגם את הרענונים הדו שנתיים אותם מחוייבים העובדים לעבור.