לאורך ההיסטוריה אנחנו יודעים על קיומן של קהילות יהודיות רבות בכל העולם שכן היהודים גורשו לא פעם מהמקומות השונים. אחד מהאזורים שבהם חיה לאורך שנים קהילה גדולה, יפה וענפה זו אזור מזרח קווקז במדינות:
- אזרבייג'ן
- צ'צ'ניה
- דאגסטן ועוד
יהודים אלה אשר חיו בקהילות קווקז השונות כונו "ג'והור" – כלומר – יהודיים. יהודים אלה גם דיברו בשפה העונה לשם "ג'והורי", כלומר, יהודית.
ההיסטוריה הנפלאה של יהודי קווקז
מבחינת יהודי קווקז הם רואים עצמם כצאצאי גולי יהודה, כלומר השייכים לבט יהודה הוותיק. המסורת של יהודי קווקז מדבר על כך שכבר בשנת 772 לפני הספירה הם חיו באזור זה וככל הנראה הם הגיעו לאזור מאיראן של ימינו.
התנועה הציונית של יהודי קווקז
יהודי קווקז יודעים בכך שהם היו ציונים מאז ומעולם שכן עוד לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה החלה התעוררות התנועה הציניות בקרבם. בשנת 1922 בקשו כאלף איש לעלות לישראל והצליחו להגיע לארץ, כאשר לרוב המשפחות לא היו אישורי עליה של ממש. חלק מהעולים הגיעו לישראל ברגל מאזור פרס ועיראק כך שאין ספק שהציונים והקשר החזק לארץ ליוו את הקהילה הזאת לאורך כל השנים. הם הגיעו לארץ חסרי כל, התיישבו באזורים שונים בישראל והחלו משתתפים גם הם בבניית הארץ. לאורך השנים הוקמו באזורים שונים בארץ כפרים קווקזיים, כמו שקרה בשנת 1926 כאשר הוקם היישוב כפר-ברוך. יהודי מזרח קווקז שומרים על המסורת שלהם, ארוכת השנים, אפילו עד ימינו אנו וזה בא לידי ביטוי בכל תחומי החיים. זה נכון מבחינת התרבות, האוכל והמנהגים השונים ואין ספק שזה מעורר הערכה רבה שכן מאז חלקם עלו לארץ כבר חלפו שנים רבות.