מס ירושה נחשב למס שוויוני שמטרתו היא לדאוג לחלוקת העושר בחברה בצורה הוגנת. מס ירושה הוא מס אשר מוטל על כספים ונכסים אשר מועברים בירושה כאשר סכום המס מוטל רק על ירושות שהשווי שלהם גבוה מסכום מסוים הקבוע בחוק, בדרך כלל בהתאם לאחוזים מסוימים מהירושה.
נכון להיום אין מס ירושה או מס עיזבון בישראל וכך גם ברוב המדינות המערביות בעולם. את המס המדובר ביטלו על אף שהיה נפוץ במשך שנים.
מס ירושה ומס עיזבון – האם יש הבדל?
ההבדל העיקרי בין מס ירושה למס עיזבון הוא שמס ירושה מוטל רק על היורש לעומת מס עיזבון אשר מוטל על העיזבון כולו. כלומר, מס עיזבון חל על כל הירושה באופן אחיד ואילו מס ירושה מוטל רק על היורשים וזאת בהתאם למדרגות המס שלהם. את מס העיזבון מחילים על הנכסים עוד לפני שמעבירים אותם ליורשים.
במסגרת מס ירושה המוטל על כל יורש בנפרד, שיעור המס משתנה בהתאם להכנסותיו ולנכסיו וככל שקרבתו של היורש למוריש גדולה יותר, כך שיעור המס יהיה נמוך יותר ולכן, בנו של המוריש ישלם פחות מס בהשוואה לשיעור המס שיוטל על בן דוד רחוק.
חשוב לדעת כי המתנגדים העיקריים למס עיזבון טוענים כי המס איננו מוסרי וזאת בשל העובדה שהמס חל על אדם בשעת צערו. בארצות הברית מכנים את מס העיזבון בכינוי מס המוות והמתנגדים שם טוענים כי המס פוגע בכלכלה ובצמיחה וזאת בשל העובדה שהמוריש עובד וחוסך פחות וכן המס מניב הכנסות נמוכות למדינה בהשוואה למיסים אחרים וכן, מנגנון הגבייה הנדרש הוא יקר ומורכב.
מס ירושות בישראל
כיום אין מס על ירושה בישראל כאמור. בעבר, בישראל היה מיסוי שכזה משנת 1950 שבו החל חוק מס עזבון תשכ"ט 1949. החוק המדובר הטיל מיסוי על יורשים בישראל בשיעור אחוזים מסוימים מהעיזבון, אך בשנת 1981 בוטל החיוב במס עיזבון בישראל וזאת בשל הטענה שהוא לא רווחי למדינה שכן ההוצאות שנדרשו לגבייתו התקרבו לרווח שהתקבל ממנו ואף עברו אותו.
מעבר לכך הייתה ביקורת על המס המדובר וזאת בשל העובדה שהרכוש שהועבר בירושה כבר מוסה במיסי מס הכנסה ומיסוי בעת רכישת נכס על ידי הנפטר ואין זה הוגן להטיל פעם נוספת על היורשים.
בשנים שבהם היה מס עיזבון בישראל, הייתה נערכת שומת מס על מנת לדעת מה שווי העיזבון ובהתאם כמה מיסים יש לשלם. חשוב לציין כי לשומת מס עיזבון יש השפעה עד היום במכירת מקרקעין שהתקבלו בירושה בשעה שהיה מס. כיום ירושה לא נחשבת לעסקה במקרקעין ועל כן, בעת חישוב מס שבח, מועד ושווי הרכישה, מחושבים לפי מועד הרכישה של המוריש.
משנת 1981 בו בוטל חוק מס עיזבון בישראל מתקיימים דיונים האם להחזיר את המס. יש תומכים בהטלת חיוב על ירושה ואחרים מתנגדים. ועדת בן בסט דנה בנושא מס הירושה בשנת 2000 והמליצה להחיות את המס המדובר אך ההמלצות שלה לא יושמו.
כיום בין אם מדובר על ירושה המתקבלת בין כתיבת צוואה של הנפטר ובין אם היא מתקבלת בהתאם לחוק הירושה בהעדר צוואה, אין מס המוטל על הירושה.
מס ירושה בעולם
במדינות שונות ברחבי העולם, בעיקר במדינות המערביות יש מס ירושה או מס עיזבון. המס המדובר זוכה לביקורת רבה בעולם ויש מתנגדים רבים למיסוי המדובר גם בארצות הברית, אנגליה ומדינות נוספות. במדינות כגון: סין, אוסטרליה. קנדה, סינגפור, הודו ורוסיה אין את המס המדובר, אך בארה"ב, בריטניה ועוד, חל המס המדובר על ירושה.
**המידע במאמר תקף למועד זה ויש להתעדכן מדי פעם בפעם בחוקים המתייחסים למס ירושה.